söndag 16 augusti 2009

Sarah Palin förskräcker

När republikanernas förra vice-presidentkandidat Sarah Palin pekade ut NHS som ett ondskefullt system väckte det engagemang på båda sidorna Atlanten. När även Storbritanniens premiärminister Gordon Brown gav sig in i debatten och slog fast att NHS ofta gör skillnad mellan smärta och lindring, förtvivlan och hopp, liv och död kraschade Twitter. Sarah Brown, hustrun sa, vi älskar NHS mer än vi kan säga med ord".

NHS= National Health Service, finansieras kortfattat med skattemedel och erbjuder kostnadsfri sjukvård till alla som bor i Storbritannien har även lett till en spricka i Tory. Men Sarah Palin som gjort sig känd i Sverige som hårdför abortmotståndare och för sina Kd-fans. Moderaterna tassar mer försiktigt i republikanernas kulisser. Annie Johansson C benämde respektfullt Sarah Palin som ett "värdekonservativt komplement" till McCain.

Men är ambitionen att de åsikter Sarah Palin utrycker ska ses som inspiration för högerpartiernas hälso- och sjukvårdspolitik i Sverige. Är hennes bittra praliner värdefulla kompelement för Socialminister Göran Hägglund. Annie Johansson C och Mikael Oscarsson Kd är två högerkolleger till mig som redan tidigare har utryckt sig beundrande om Sarah Palin. Men som nu ligger taktiskt lågt.