fredag 20 augusti 2010

Värna företagandet mot Maud Olofsson och Annie Johansson C

Som smålänning och politiker från Jönköpings län med vår stolta företagartradition är jag oerhörd glad över att se olika partier och block försöka bräcka varandra i kampen om småföretagarnas röster. Men jag vill minnas att situationen var detsamma inför förra valet
.För nu inför höstens val till Sveriges riksdag, kommuner och landsting är småföretagare och deras situation är återigen i fokus. Högeralliansen med centerpartiet i spetsen lovade guld och gröna skogar till alla som ville och vågade försörja sig själv och samtidigt skapa fler jobb, vi minns Maud Olofsson och Annie Johanssons kaxiga löften till väljarna, inte minst till alla unga 2006.

Högerlliansens löften till näringslivet verkade inte ha någon slut. Valet vanns av de högeralliansen och budgetförslag efter budgetförslag kom utan att småföretagarna märkte någon skillnad i sin tillvaro som jobbskapare. Röster höjdes från småföretagsreorganisationer men bortsett från ett par nya regler om enklare momsredovisning och slopad revisionsplikt så märktes ingenting av allt det som hade lovats från de högeralliansens sida.

Med facit i handen kan vi bara konstatera att småföretagarna har fått offras för andra gruppers intressen under fyra år av högerns fördelningspolitik och det mest talande är centerns katastrofala låga opinionssiffror.

Centerpartiet, tillsammans med sin allianskamrater är bidragspartiete, socialbidragen ökar i 8 av 10 landets kommuner. Det är över 70 000 personer fler i utanförskap än vid valet 2006, enligt moderaternas egen definition "bred arbetslöshet".

Så det är inte svårt att förstå att såväl Centerpartiets partiledare Olofsson som Johansson riksdagsledamot från länet, känner sig stressade. Och centerförslag som att med skattemedel prioritera vardagliga hundpromenader före angelägnare insatser ger föga tyngd åt näringspolitiken. Och Olofsson citerar med Johansson på Jnytt Homemaids VD Åsa Keller "Vi måste förbereda personalstyrka efter den efterfråga vi har", från Rapport.

Men vi har hört det förut inför val, företag som ska flytta ur landet. Och hot om uppsägningar tillhör högerns retorik valår. Men vi har facit, vi vet om de som har sagts upp vi vet hur många företag som gått i graven under mandatperioden.

Ungdomsarbetslösehten är efter fyra år med högeralliansen i Rosenbad skyhög!

Jag ser ett klart samband mellan centerpartiets misslyckande vid samtliga budgetförhandlingar med Anders Borg och de svaga opinionssiffrorna för samma parti. I motsatsen ser jag Sveriges största parti och sex skarpa förslag som vi ska genomföra vid en valseger.

Tre av de viktigaste förslagen handlar bl.a. om hur vi ska se till att småföretagare åtnjuter större trygghet genom färre karensdagar vid sjukdom, tillskjutande av större riskkapital för att få företagarna att våga satsa och sist men inte minst kommer vi att sänka arbetsgivaravgiften för småföretag.

I förslaget som sänkt arbetsgivaravgift ingår planet med att arbetsgivaravgiften sänks 2011 med 2 procentenheter och år 2012 sänks arbetsgivaravgifterna sammanlagt med 6 procentenheter. Ett litet företag med 3-4 anställda får därmed en sänkt kostnad om cirka 50 000 kronor, vilket på kort sikt skapar förutsättningar för fler jobb i dessa företag. Vi sänker också kostnaderna för att anställa unga arbetslösa. Även egenföretagares socialavgifter kommer att sänkas.

Klart att Jönköpings samtliga småföretagare kommer att kunna ha nytta av en handlingskraftig regering där mitt partis förslag om reformer till småföretagarnas fördel, inte bara är tomma ord som prioriteras bort gång efter gång under regeringsförhandlingar.

Värna företagandet mot centerpartister som Olofsson och Annie Johansson.

För ett rikare Sverige behöver vi fler kvinnor och män som vågar vara eldsjälar och satsar som företagare och en polittik som underlätta för entreprenören att anställa och expandera, administrera, exportera och få tag i kapital. Det ska bli enkelt och tryggt att röra sig mellan företagande och lönearbete.

Jag ska göra mitt yttersta för att detta ska bli verklighet efter den 19 september 2010.

Carina Hägg riksdagsledamot S

http://jnytt.se/nyhet/34362/varna-foretagandet-mot-maud-olofsson-och-annie-johansson-c