fredag 27 augusti 2010

Sakinehs sak är vår sak på www.Jnytt.se

S-kvinnor i Jönköpings län följer tvåbarnsmamman Sakineh Mohammadis öde. Vi välkomnar att kampanjer har startats för att rädda henne ur den barbariska dödsdom som hänger över henne. Och protesterna har nått mullah regimen i Teheran men ingenting verkar få shariadomstolarna i hennes provins Tabriz att häva dödsdomen. Hon är dömd till att stenas till döds för otukt och Irans justitieminister Larijani avfärdade nyligen alla möjligheter till att skona hennes liv.
Enligt iransk statlig media så kommer hon i "bästa fall" att avrättas genom hängning enligt Larijanis utlåtande.

Vi har alla ett moraliskt och ansvar och en mänsklig plikt att ta ställning i frågan och med alla fredliga medel som finns till hands se till att rädda Sakineh. För oss i västvärlden är rätten till liv en självklarhet, vi har godkänt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter och lagstiftning mot dödsstraff är ett krav för medlemskap i den europeiska unionen. Samtidigt kan inte vi slå oss till ro bara för att vi själva är lyckligt lottade eftersom Sakinehs öde handlar om så mycket mer än bara en religiös fråga i ett avlägset land.

Sakinehs öde berör oss alla i egenskap av medmänniskor som anser att rätten till liv är en universell fråga som måste stå över alla religiösa påbud och nationella lagar, precis så som FN har bestämt. Det ska överhuvudtaget inte visas på någon tolerans mot medeltida och barbariska metoder att ta ifrån människor deras självklaraste rättighet. Att inte torteras, att inte diskrimineras pga. ras, sexuell läggning eller religion och framförallt att inte berövas rätten till liv för att man haft ett utomäktenskapligt förhållande med en annan. Protesterna ska och måste fortsätta för att rädda Sakinehs liv och det oavsett den iranska regimens inställning.

Hänsyn till religiösa påbud från 600-talet hör inte hemma i vår tid och ingenting annat kan få gå före respekten för människovärdet. Den persiska stor poeten Saadi skrev redan på 1200 talet att den människa som inte visar sympati för andra människors lidelse förtjänar inte att kallas människa.

Det är så otroligt smärtsamt behöva påminna de styrande krafterna i Saadis hemland om det som han skrev om för 800 år sen. Men det är nödvändigt och ett måste för Sakinehs sak är och förblir vår sak i egenskap av medmänniskor. S-kvinnor kommer att hålla appeller utanför valstugor och länets torg.

Och Jönköping borde kunna läggas till raden av namn för kampanjen ''100 städer mot stening''.

Vi kräver att Sakineh friges!

Carina Hägg
Ordförande S-kvinnors Jönköpings län

Du kan läsa mitt debattinlägg i gårdagens Aftonbladet, mitt uttalande för S-kvinnor förbundsstyrelse. Och idag på http://jnytt.se/nyhet/34525/sakinehs-sak-ar-var-sak

I morgon lördag, manifesterar S-kvinnor och många andra mot stening och dödstraff samt för Sakineh.