lördag 28 augusti 2010

Malin Olsson och partivännen Maria Abrahamsson M

Är moderaterna överens när det gäller kvinnojourer? Jag ställer den frågan i ett öppet brev som också publicerades i gårdagens Smålands-Tidningen. Och redan i dagens SmT kan du läsa Malin Olssons M svar. Men nedan ser du mitt öppna brev:

Malin Olsson (M) är ordförande i kvinnojourernas länsförbund i Jönköpings län och ledamot i kvinnojouren Roks styrelse, men hon är även partikamrat med Maria Abrahamsson (M).

Maria Abrahamsson har varit ledarskribent för Svenska Dagbladet, men kandiderar nu till riksdagen. På debattsidan Newsmill skriver Maria Abrahamsson nedlåtande om landets kvinnojourer och vill att de ska förstatligas för att som hon skriver "säkra kompetens i verksamheten". Abrahamsson anser att alldeles för många kvinnojourer idag bedrivs amatörmässigt och präglas av manshat.

Kvinnojourer ska inte ersätta kommunens verksamhet eller överta kommunens ansvar. Men kvinnojourer är ett bra komplement och en drivande kraft för att utveckla arbetet med utsatta kvinnor. Det är även märkligt att en moderat förespråkar förstatligande av en verksamhet, de som annars brukar uppmuntra ideella verksamheter. Varför är inställningen en annan när det gäller landets kvinnojourer.

Jag undrar om Malin Olsson delar Maria Abrahamsson åsikt, att alldeles för många kvinnojourer idag bedrivs amatörmässigt och präglas av manshat, eller om Malin Olsson har en annan syn på landets kvinnojourer?