torsdag 8 augusti 2013

Nyföretagande sjunker

Statistik från Tillväxtanalys visar att nyföretagandet i Jönköpings län minskade med åtta procent under årets första kvartal jämfört med samma period ifjol. Nedgången är generell över hela landet med undantag av Blekinge och Södermanland. Under årets första kvartal startades 19 438 nya företag i Sverige – jämfört med 20 117 under samma period 2012. Anna Bjarnle, verksamhetsledare för Nyföretagarcentrum i Jönköping, menar att minskningen i Jönköpings län främst beror på konkurrensen. Men Näringsminisnter Annie Lööf (C) fortsätter nöja sig med dessa siffor.

Tidigare i år fick Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) förödande kritik för de miljardsatsning på olika matprojekt som delats ut sedan 2008 av angivna skäl som att skapa svenska jobb. Ingen vet säkert vilka effekter stöden haft. http://www.dn.se/ekonomi/miljardsatsning-pa-mat-far-fran-kritik/ Man hävdar att det är osäkert om satsningen någonsin går att utvärdera. Tidigare hade jag skrivit ett inlägg om Matlandet, publicerades också här. Nu vet jag att min kritik inte var för hård, tvärtom var den väl hovsam.

Och hovsam finns ingen anledning att vara mot regeringen och dåvarande näringsminister (C) för Noun-affären. Efter nedskrivningarna av Nuon-verksamheten har 42 procent av värdet gått upp i rök sedan Vattenfalls köp 2009. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vill att en "haverikommission" granskar affären, instämmer.

Rapporten från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, har i sommar hävdat att de 36 miljarder kronor som betalats ut till svenska bönder de senaste åren gjort liten eller ingen nytta. Men Jordbruksverket slår tillbaka och menar att kritiken är överdriven och att pengarna används till att hålla landskapet öppet, något många önskar. Men när en rapport totalsågar det svenska landsbruksprogrammet vore det välkommet om Jordbruksminister Erlandsson på ett trovärdigt sätt kunde ge sin bild och ta ansvar.

Det är inga framgångar som redovisas för regeringen och C:s näringspolitik.