onsdag 14 augusti 2013

Annie Lööf (C) ser spöken istället för verkligheten

I ett inlägg på debattplats (13 08 01) kastar Centerns partiledare Annie Lööf ur sig att Socialdemokraterna hotar svensk turistnäring. Annie konstaterar att besöksnäringen ökade med nära fem procent under fjolåret.

Det är bra att Annie noterat ökningen. Viktiga upptäckter är vanligtvis inte hennes bästa sida. Det har inträffat en hel del övertramp inom den verksamhet hon äger ytterst ansvar för. De omdömeslösa representationskostnaderna på näringslivsdepartementet sprang iväg rejält utan att det bekom ministern ett dugg och när tabloidpressen begärde ut festnotorna för granskning gick underlaget iväg till fel medier.

Misstagen har varit så grava att Annie till och med suttit och ljugit i konstitutionsutskottet. Dessutom av allt att döma medvetet eftersom hon hårt pressad hasplade fram elva ursäkter. I samma förhör.

Hennes iakttagelseförmåga är således inte stark. Att hon plötsligt ser spöken som skrämmer iväg turister, och hävdar att dessa gäckande varelser skulle uppstå beroende på en socialdemokratisk politik, känns därför bara fånigt.

Fakta i målet är att nedsättningen av arbetsgivaravgiften dömts ut av Finanspolitiska Rådet, Konjunktursinstitutet och IFAU. Lika ineffektiv anses den sänkta restaurangmomsen vara. Reduceringen avfärdas generellt som ett förtäckt bidrag i branschen.

Annie skulle göra klokt i att fästa blicken på väsentligheter. Medan Alliansen envist håller fast vid en allenarådande tro på sina tandlösa insatser dras Sverige med en arbetslöshet på mer än 400 000 människor. Många är ungdomar. Så många att det krävs en satsning som omfattar långt mer än svensk besöksnäring.

Socialdemokraterna vill skapa fler jobb för Sveriges unga. För att bekämpa ungdomsarbetslösheten föreslog vi en satsning redan till innevarande år på yrkesintroduktionsjobb, på obligatorisk sommarskola och kommunala sommarjobb. Och i budgetmotionen för 2014 lägger vi fram fyra viktiga reformer: fler jobb i nya och växande företag, 90-dagarsgaranti för unga, extratjänster i form av riktiga jobb för långtidsarbetslösa inom välfärd och ideell sektor och mindre klasser.

För att finansiera våra förslag gör vi omprioriteringar. Vi vill avveckla ettårsgymnasiet och regeringens urbana prestationsbidrag samt trappa ner projekten Matlandet och Skogsriket.

Matlandet är ett paradexempel på ett borgerligt fiasko. I Eskil Erlandssons matland har 15 000, eller vart femte heltidsarbete i jordbruket, försvunnit sedan han tillträdde som landsbygdsminister. I Jönköpings län har sysselsättningen, enligt Jordbruksverkets statistik, minskat under Eskils styre med 23 procent.

Det är bättre att ta itu med verkligheten än att skåda inbillade faror. Det finns lika lite anledning att tro på ”röda spöken” som på centerpolitik.

publicerat i Värnamo Nyheter / Carina Hägg, riksdagsledamot S, Värnamo