fredag 22 januari 2010

S-kvinnor står bakom minnesskylt för "Lilja"

Vad säger Malmös politiker? S-kvinnor står bakom minnesskylt för "Lilja" och vi kan bli allt fler.

Liljas" tragiska liv ändades med ett hopp från en bro i Malmö. Vid sin död efterlämnande hon tre brev på ryska. Där pekar hon ut män som sålt och köpt henne men de går ännu fria. Medan kvinnor och barn fortsätter att säljas om sexslavar. Melita som fick budet om hennes död har tagit iniativ till en minnesskylt på bron. Och jag vill att fler kvinnor och män utmanar Malmö kommun att, hedra "Lija" och hennes olyckssystrar att sätta upp en minnesskylt.

Vi minns flickan som drevs till döden av människohandlare, hallikar och torskar. Ett livsöde som djupt upprört många med oss, såväl här som utomlands. För mig är det självklart att stödja kravet på en minnesskylt på bron till minne "Lilja".

Lukas Moodyssons film "Lilja 4-ever" handlar om en 16-årig flicka från öst som tvingas till prostitution i Sverige skakade om oss. Filmen visade att det finns de som hänsynslöst såväl köper som säljer även människor. Även om filmen inte rakt av är en dokumentär om verklighetens "Lilja" så finns det många parallella mellan flickan i filmen och Dangoule Rasalaite, 16 år. Filmens Lilja blir – precis som Dangoule blev, övergiven i fattigdom. Och hon blev nästa offer för löftet om ett jobb i Sverige. Istället blev hon våldtagen och såldes till prostitution. Filmen ställde frågor om sexhandeln med unga kvinnor på sin spets. Trafficking, vår tids slavhandel är den yttersta konsekvensen av ett samhället, där man kan köpa och sälja allt, även flickor och kvinnors kroppar. Och visar osminkat upp ojämställdheten i dagens Sverige.
Dangoule hoppade från en bro på Krusegatan.

Jag arbetar mot prostituion och trafficking men vill även hedra Dangoule och hennes olyckssystrar men den markeing i stadsbilen, sätt upp en minnesskylt!

Igår kväll deltog jag i den politiska debatten på Länsbiblioteket, Östersund under konferensen "Människohandel i Sverige, Europa och Världen- vad angår det mig? Det stod snart klart att det var vi rödgröna som hade initivet och maktanalysen samt vassaste redskapen mot denna brottslighet. Vi kan också hedra brottsoffren genom att upplåta plats för en minnesskylt i Malmös offentliga rum.

Förslaget om minneskylt för att hedra "Lilja" har jag också nyligt tagit upp här. Så jag är glad att S-kvinnor ställt sig bakom det kravet. Ni ser pressmeddelandet nedan.

Och Hillevi Larsson uttalar sig igår tydligt för S-kvinnorna i Malmö, i klippet.
http://figureskate2008hb.svt.se/2.33782/1.1856129/minnesskylt_for_verklighetens_lilja?lid=puff_1856129&lpos=lasMer

Hedra ”Lilja” med en minnesskylt!
PRESSMEDDELANDE 2010-01-21

Dangoule Rasalaite, även kallad ”verklighetens Lilja”, tog sitt liv den 10 januari 2000 genom att hoppa från en bro i Malmö. Hon var en 16-årig flicka från Litauen som drevs till döds av människohandlare, hallickar och torskar. Nu har initiativ tagits till en minneskylt på bron för att hedra henne. S-kvinnor uppmanar Malmös politiker att sätta upp denna skylt.
Dangoule Rasalaites tragiska livsöde har genom Lukas Moodyssons film ”Lilja 4-ever” uppmärksammats och upprört många, men faktum är att detta livsöde är verklighet för många kvinnor och unga flickor än idag. Vid sin död lämnade Dangoule Rasalaites efter sig tre brev i vilka hon pekar ut de män som utnyttjade henne. Trots att det nu har gått 10 år sedan hon tog sitt liv går dessa män fortfarande fria och kvinnor och barn fortsätter att säljas som sexslavar i Sverige.

Trafficing kan ses som vår tids slavhandel och den yttersta konsekvensen av ett samhälle där man kan köpa och sälja precis allt, till och med människor

http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/S-kvinnor/S-kvinnor/Aktuellt/Pressmeddelanden/Hedra-Lilja-med-en-minnesskylt/