tisdag 5 januari 2010

Från Rinkeby, Somalia till Jemen

Al-Qaida i Jemen har tagit på sg ansvaret för attentatsförsöket ombord på ett flygplan. Och kopplingen mellan de militanta islamistiska rörelserna al-Shabab i Somalia och al-Qaida i Jemen har kommit i dagen. Hur starka de banden är vågar jag idag inte sia om men det behöver inte handla om så många individer. Men redan att de finns ger anledning till funderingar.

Al-Shabab finns också representerade i Sverige. Något som länge tystades ner i debatten. Att det var invadrarkvinnor- och flickor som tog upp frågan hade betydelse. Men nu har allt fler efter S-kvinnors debatter blivit medvetna om situationen.

Några har kontakt med- eller reser till Afrikas horn för att berättigat hälsar på släkt och vänner. Eller så har de andra privata skäl för resande i regionen som till alla andra delar av världen. Men vi vet också att unga män rekryteras från bla Rinkeby för att strida för al-Shabab i Somalia. Och att ID-handlingar från svenskar hittats invid döda kroppar. Det ska självfallet utredas av rätt myndighet och på ett rättsäkert sätt.

Jag har varit i Tensta när alla dessa frågor debatterades på Tensta Träff och det var tydligt att de närvarandes frågor hängde ihop med nedskärningar i Stockholm men också med utrikes förhållande. Men politiker kan inte skjuta vare sig sitt lokala eller sitt nationella politiska ansvar från sig. En rinkebybo sa frågade, jag förstår inte varför Kd vill ge kvinnor vårdnadsbidrag så att extrema män ska kunna åka för att strida i Somalia. När samtidigt lokala politiker vädjar om stöd för att våga agera så drar högerregeringen beslut i riksdagen åt andra hållet.

Och så har det S-Kvinnor varnat för växt från inrikespolitisk till kopplingar till internationell säkerhet. Vi tar debatten med högermuslimer utifrån kunskapen om att flickor och kvinnor drabbas av högermuslimers politik. Och för att fler ska våga vägra al-Shabab i Sverige. Yassin Mahin Mallin, Eskilstuna har skrivit intressanta inlägg. Och Kadafi Hussein, hiphopare och festfixare vågar markera mot dessa grupper. Men fler politiker behöver lyssna på deras och röster.

En tydlig röst är S-kvinnros ordförande Nalin Pekgul. Att Partiledare Mona Sahlin S nyligen inte bara markerat mot islamister utan deltog i en fest i Rinkeby var välkommet och kan inte överskattas. Tack Mona som tar ställning mot såväl högermuslimer som rasister, du har också fört en politik mot högröstade högerkristna uppfattningar. Förtrycks ska bekämpas oberoende under vilken beteckning den uppträder. Andra partier öppnar sina listor till valet och för samarbetet i riksdagen med dess företrädare.

Somalia består av det lugna Somaliland, Puntland, utanför vilkens kust pirater härjar och även Sverige sänt militär för att skydda inte minst FN livsmedelstransporter till havs, och Somalia med huvudstaden Mogadishu. Den del som vi oftast hör talas om och då om oroligheter.

Och jag läser på Amnesty International hemsida att de fördömer det alltmer utbredda och systematiska bruket av utomrättsliga avrättningar, tortyr, stening till döds, amputation och prygel som utförs offentligt av beväpnade al-Shabab-grupper i områden i Somalia där de har kontroll. Den 17 november begravdes en kvinna upp till midjan varefter hon stenades till döds i en by nära Wajid i Bakoolregionen. Mannen som hon anklagades för att ha begått äktenskapsbrott med piskades med 100 rapp, enligt medias rapporter. Avrättningen och prygeln ska ha beordrats av en "domare" som arbetar för al-Shabab.... FN:s livsmedelsprogram WFP har nu tvingats avbryta sin utdelningen av nödmat till civila i stora delar av södra Somalia.

Jemen betyder Landet till höger, och då menar man geografiskt höger om Mekka. Det finns en kolonial förflutet och Nordjemen och Sydjemen förenades så sent som 1990 till Republiken Jemen eller Yemen. Jemen är ett land vi i Sverige har lite kontakt med. Medan tyskar har upptäckt landet har få svenskar sökt sig till landet trots att det är väl värt ett besök. Men om du går i resetankar så rekommenderar jag att du lägger ner de planerna ett tag.

Jemen som en gång benämndes som Arabia Felix dvs Det lyckliga Arabien har idag uppenbart problem. Den misstänkte sk flygbombaren Umar Farouk Abdulmutallablär ha startat sin resa till Detroit från Jemen. Och här menar man att terrornätverket al-Qaida har tagit sig utrymme. Att de klanstyrda delarna av landet värjt sig mot såväl centralmakten som lagens inblandning är känt sedan tidigare. Gömmer sig dessa grupper dessutom i de bergiga delar av landet underlättar det för al-Quaida grupper att få fäste men inte för lagens arm att nåd dem. Med släkten bin Ladin rötter i landet kan vi anta att personkontakter kan ha upprätthållits över tiden även om Osamas öde är okänt. På Guantanamo väntar jemeniter på besked om inte bara förlyttningsort utan också om land.

Jemens utrikesminister Abu Bakr al-Qirbi sa till BBC att Jemen inte får tillräckligt mycket stöd från väst för att kunna hantera al-Qaida.– Vi måste utöka våra förband mot terrorism vilket innebär att vi måste förse dem med nödvändig utbildning och militär utrustning, samt sätt att transportera sig, vi har mycket ont om helikoptrar.

USA kan göra mycket, Storbritannien kan göra mycket och EU kan göra mycket i det avseendet. Och Jemens regering uppskattar att al-Qaida har omkring 300 medlemmar i landet.

USA, Storbritannien, Frankrike och Japans ambassader stängdes vad jag utgår från tillfälligt i veckan efter hot. Sveriges närmaste ambassad ligger i grannlandet Saudiarabien. Men Sverige har en honrärkonsul i huvudstaden Sana. Vars gamla stad finns på UNESCOS världsarvslista Den gamla stan uppvisar en rikedom på byggandshistoria, spännande mat med en traditionell svalkande dryck och hantverk att beundra för att nämna något. Och man ser män varndra med påsar av nyinköpt kat som ska tuggas vid hemkomsten. Kat är en drog och landsplåga.

Trots att många moskéer bär sin ålderdom med värdigheten är det den nya stora för att inte säga enorma moskén som låtit tal om sig. Folk verkar var stolta över detta monument, kanske mer som en manifestation för Jemen som land än över islam. Jag träffade en man som sa, jag har gett upp hoppet om en framtid här och ska emigrera. Väl medveten om landets stora behov var han ändå stolt över den nybyggda moskén. Kan det vara utryck även för ett lillebrorskompelx gentemot det stora grannlandet undrar jag. Som gäst i landet var jag välkommen in för att se och ta del av hur man vill utveckla verksamhet i anslutning till moskén med undervisning.

Jemen är ett rektangulärt land med kortändan mot Oman och en lång landgräns mot Saudiarabien. En gräns om historiskt inte varit en avgränsade gräns för människor. Idag är det annorlunda. Och oljefälten bevakas. Kartans nos pekar i Bab el Mandeb sundet mot Djibouti. Medan kortsidan mot i Röda Havet vetter mot Eritrea. Och så återstår en långsida med kustlinjen mot Adenviken med Somalia på andra stranden. Från hamnstaden Adan har jag fått rapporter om inte bara flyktingar, och döda ilandflutna kroppar utan också om beväpnade båtar - vi säger pirater, som börjat göra landhugg.

Ett ungt land i en instabil omgivning men klara inrikespolitiska problem, landet kan i värsta sceneriet falla samman med konsekvenser långt utanför Arabiska halvö. Det får inte vara ett allternativt - jeminterna och somalierna har samma rätt till demokrartiska utveckling och mänskliga rättigheter som vi här. Men vägen dit kan vi ha olika meningar om. Världens ledare bör ha lärt läxan från Bushs krig mot terrorismen

I det strängt patriakala landet Jemen är månggifte och barnbrudar vanligt förekommande. Barnadödligheten är hög. Och endast ca hälften av kvinnorna är skriv- och läskunniga. Att satsa på arbete för jämställdhet och utveckling är att satsa på utveckling men också att satsa på säkerhet.

Men nu har de frågorna fallit bort även i debatten om Jemen. Kvinnorna har osynliggjorts och ses än mindre som aktörer. Och så har omvärlden ställt upp på högermsulimers kvinnosyn. Ska kvinnorna i Jemen tvingas acceptera detta, ska vi acceptera det? Jag gör det inte.