fredag 8 januari 2010

När ska M reagera mot Waberi?

M-kvinnorna är tysta. Tittar in på Cecilia Magnusson hemsida. Hon står överst på samma som Waberi till valet 2010 - men det är lika tyst från hennes håll. När ska M reagera mot Waberi?

Men det har ändå kommit många synpunkter som reaktion på min artikel i Newsmill om att M riksdagskandidat och islamisten Abdiresak Waberi har krävt vår ordförande Nalin Pekguls avgång Huvudsakligen positiva men också några upprörda. Och jag har haft flera bra samtal, även med oroliga moderater.

Sveriges Radio P1 16.00-timmen hade idag temat Militant extremism på frammarsch mot bakgrund av att FN har fått stoppa matstöd till Somalia och attentat. I radions Människor och Tro fördes ytterligare samtal, bra samtal under em. Och vi kunde se Aktuellt.s inslag från Tensta. S-kvinnors ordförande Nalin Pekgul fortsätter att ta en viktig debatt medan andra uppenbart fortsätter hålla emot. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni vet däremot inte hur hon ska förhålla sig nu när regeringens egenhändigt uppritade karta visar sig inte stämma. Samtidigt som jag konstaterar att S-kvinnor politiska linje ger allt fler ringar i debatten.

Jag kan bara instämma i frågan, när ska M regagera mot Waberi. Bla skrev UNT Fredageb 08 januari 2010 09:00 på sin ledare:

En av Göteborgs moderater, på valbar plats till nästa riksdagsval, har krävt Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekguls avgång. Orsaken är att hon kritiserat den religiösa extremismens hot mot kvinnors frihet. Detta skriver socialdemokraten Carina Hägg på Newsmill.

Moderaten i fråga är Abderisak Waberi, tillika Islamiksa förbundets ordförande och en extremt värdekonservativ opinionsbildare. Han företräder en fundamentalistisk islamisk tolkning, som han menar är den enda. Han dristar sig trots detta till att påstå att han representerar Sveriges samtliga muslimer. Utan att ha frågat dem.

Och inte nog med det. Hans organisation sprider i sina skrifter åsikter som att mannen är familjens överhuvud ska och sköta alla sysslor utanför hemmet, medan kvinnan ska sköta sysslorna i hemmet. Han har sagt att en man kan ha fyra hustrur medan en kvinna bara kan ha en man. Till Riksförbundet för sexuell upplysning, Rfsu, har Waberi sagt att kvinnan bara får visa ansiktet och händerna, eftersom män har "mycket större sexlust" än kvinnor, och att kvinnan därför måste "skyddas".

Carina Hägg skriver: "Waberi som tycker att män ska ha fyra fruar och att en man kan slå sin fru och att sex före äktenskapet är förbjudet har visserligen all anledning att reta sig på vår ordförande och tar uppenbarligen tacksamt emot varje tillfälle att visa sin avsky. Men är det möjligt att en riksdagskandidat är okunnig om att endast S-kvinnors medlemmar kan avgöra vem som ska vara vår ordförande?"Det mest skrämmande är att Waberi i och med sin kritik sällar sig till den skara av extremt konservativa muslimer som nyligen stod utanför Socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen och skanderade "Nalin Åkesson". Bland annat för att Nalin Pekgul försvarat muslimska kvinnors rätt att gå i kort kjol, utan slöja.

När får vi en reaktion från Moderaterna på Waberis extrema åsikter? Eller passar åsikterna så utmärkt in i moderaternas partiprogram att ingen behöver reagera? Abderisak Waberis åsikter är svårt komprometterande för det parti som nominerat honom till riksdagen.

Av: Maria Ripenberg http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=25-TYPE=blogg-bi=133,00.html?bin=15809