tisdag 2 mars 2010

Hägg om slöjförbud i DN och Finnveden.NU

Dagens Nyheters Mikael Bondesson skrev söndagen den 28 feb att S-kvinnor vill ha "rödgrönt slöjförbud". Bakgrunden är att jag och C Ohlsson vill ta fram ett förslag till ändring av Diskrimineringslagen. Något som en lokal tidning följt upp. Vi S-kvinnor kommer att arbeta för att lagen skrivs om.

– Vi har en diskrimineringsombudsman som börjar gå de extrema gruppernas ärenden.
Det säger riksdagsledamoten Carina Hägg (S) som arbetar på ett förslag för att ändra diskrimineringslagen. DO stämde arbetsförmedlingen för religiös diskriminering sedan en muslimsk man stängts av från aktivitetsstöd med hänvisning till hans religion. Mannen vägrade att skaka hand med en kvinnlig chef eftersom det strider mot hans religiösa övertygelse att män eller kvinnor vidrör personer av motsatt kön utanför familjen. Stockholms tingsrätt dömde nyligen arbetsförmedlingen att betala 60 000 kronor i skadestånd till mannen.
– Vi respekterar de utslag som görs. Men vi har reagerat på detta med handskakningen, det motsvarar inte hur vi ser på den frågan, säger Carina Hägg.
Carina Hägg anser att hur var och en klär sig är upp till varje individ så länge det rör privatlivet. Däremot vill S-kvinnorna stoppa niqaben (slöja där endast ögonen syns) i arbets- och studielivet.
– Det är fel att ha slöja på arbetsplatsen. Man är beroende av att kommunicera med varandra och män och kvinnor ska kunna arbeta i samma lokal.
Carina Hägg säger att hon är bekymrad över den väg som DO har slagit in på. Tillsammans med riksdagskollegan Carina Ohlsson ska Carina Hägg ta fram ett förslag som innebär tydligare lagstiftning på diskrimineringsområdet.
– Vi vill gå vidare till riksdagen om att få en översyn av lagen.
När är förslaget färdigt?
- Vi kommer att lägga fram det efter valet i höst.
Stefan Fels 'redaktion@finnveden.nu http://finnveden.nu/?option=com_content&task=view&id=34533&Itemid=2