onsdag 3 februari 2010

fler riskerar dödsdom i Iran!

Har fått en inbjudan av The Ambassador of the Islamic Republic of Iran, Rasoul Esfami till en mottagning med anledning av revulutionsdagen den 11 februari.

Samtidigt så riskerar fler politiska fångar att bli avrättade på grund av att de deltagit i demonstrationer som följde presidentvalet i Iran 2009.

Vi fördömer dödsstraffet varhels det uppträder. Så också nu när det gäller Iran. Och alla ska ha rätt att fritt uttrycka och organisera sig. Mahin är medlem i kvinnonätverket ”Sörjande Mödrar”. Men alla har ska också ha rätt att demonstrera.

Jag har lyft upp fallen Omid Montazari och hans mor Mahin Fahimi som är politiska fångar i Iran här tidigare. De åtalades för att vara ”Guds fiender” och riskerar nu att få dödstraff. I förra veckan avrättades två unga demonstranter som stod anklagade på samma grunder.

igår meddelade Iran att ytterligare nio personer kommer att avrättas inom de kommande dagarna. Dessa nio tillhör samma grupp som två unga män som avrättades förra veckan.

Är dödsdomarna är ett desperat försök från den iranska regimen att skrämma demokratirörelsen i Iran. Den 11 februari avser oppositionen i Iran att än en gång demonstrera för frihet och demokrati.

Jag fördömer den iranska regimens brott mot mänskliga rättigheter! Men kan vi då göra något mer än så?

Det kan vi tex genom samtal mellan riksdagsledamöte och iranska diplomater här i Sverige, mellan svenska och iranska politiker, det görs när den tväpolitiska MR-gruppen i riksdagen skriver vädjandebrev, vi kan samverka med övriga EU-länder eller genom att Sveriges regering bilateralt för fram protester i Theran eller kallar till sig Irans ambassadör.....

Vi kan agera för frihet och vi kan alla agera mot dödsdomar.