söndag 7 februari 2010

Bildts anställda njöt av semestern i Burma

Irena Bucic kommer som partikamraten och riksdagsledamot Bengt-Anders Johansson M från Gislaved. Men han är tyst liksom överiga moderater från vårt hemlän, Jönköping. Trots att så nära medarbeter till Carl Bildt semestrat i Burma. Det är tyst även från högerpartister i riksdagens Utrikesutskott.

Men med Utrikesministerns godkännande har medarbetarna rest till Burma. Något som självfallet uppfattas såväl i Rangoon som andra huvdstäder, som en politisk signal om en förändrad politik.

Moderaterna gav genom resan till Burma militärregim legitimitet. Men resenärerna ursäktar sig med att "det inte var någon partysemester".

Irena Busic och Diana Janse, UD, resa till Burma i början av januari upprör. Jag har många gånger under åren mött burmeser i exil och detta besök är inget de sagt sig önska. Pinsamt naiva men för M-politiken avslöjande uttalande kommer.

- Kulturen var fantastisk, säger ministerns press- sekreterare Irena Busic.

Hur framställs nu Sveriges politikt i förhållande till Burma och hur relaterar den politiska linjen till EU och FN:s ställningstagande. Svaret är att Bildt nu hamnat nära Kinas syn på hur omvärlden ska förhålla sig till Burma.

Och vad säger Svenska Burmakommittén:

- Vi står bakom demokratirörelsens ståndpunkter. Och de har sagt att turister ska vänta med att åka till Burma tills det varit ett maktskifte. Att resa Burma utan att stödja regimen ekonomiskt är i princip omöjligt, säger ordföranden Karin Strandås.

Och en Nobelpristagare av Fredspriset och oppositionsledare vid namn Aung San Suu Kyi lever, om än starkt begränsat i Burma. Har Bildts medarbetare hört om henne eller..?