måndag 24 maj 2010

Stå upp för den etiopiska oppositionen

PRESSMEDDELANDE FRÅN SOCIALDEMOKRATERNA I RIKSDAGEN
Datum: 2010-05-24

Carina Hägg: – EU och Sverige måste stå upp för den etiopiska oppositionen

Efter valet 2005 har klimatet hårdnat alltmer och oppositionen förtrycks. Om det vitnar Human Rights Watch och andra organisationer. Oppositionsledare Birtukan Mideksa sitter fängslad på livstid.

– Behandlingen av Birtukan Mideksa och den etiopiska oppositionen är något vi i Sverige, EU och väst inte får acceptera stillasittande. Vi måste visa solidaritet och stå upp för den fredliga kampen för demokrati både i Etiopien och i hela Afrika, säger Carina Hägg.
Att förbättra demokratin i Etiopien är dessutom viktigt för att hela Afrikas horn med länder som Somalia, Eritrea och Sudan ska kunna demokratiseras.
– Tillsammans med min partikollega Maria Ulvskog har jag tidigare formulerat krav som Sverige, EU och väst måste ställa på den etiopiska regeringen. De gäller i allra högsta grad fortfarande:

Det är oacceptabelt att Birtukan Mideksa sitter fängslad på politiska grunder. Hon och samtliga politiska fångar måste omedelbart släppas fria helt utan krav!
Trakasserierna av den etiopiska oppositionen måste omedelbart upphöra, att ha rätt att verka i opposition är ett av de grundläggande elementen i en demokrati.

Den i Etiopien nyligen antagna "Civil Society Organisations"-lagen måste omedelbart avskaffas. Lagen säger att organisationer som får mer än 10 procent av sin finansiering från utlandet inte får arbeta med till exempel mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor och effektivisering av rättsväsendet.

För mer information
PP Pressekreterare
070-6103855