lördag 15 maj 2010

Bokbål i Vetlanda

Vetlandapredikanten Holger Nilsson mm, ville bränna Jonas Gardells böcker på bål. Han fördömde utöver Gardells böcker även å SVT-serien "Åh, Herregud". Till tidningen Dagen sa han "Vi måste våga säga ifrån när en heretiker som Gardell släpps in i kyrkorna och där får predika sitt obibliska budskap". Och han fick i Vetlanda-Posten stöd av Berndt Isaksson, pastor i Metodistkyrkan i Vetlanda. Sedan börjar man backa under trycket av kritik utifrån.

Krav på bokbål är djupt obehagligt. Som symbol för nazisternas krig mot ytterandefrihet, kultur och litteratur har bokbål mörka, bruna rötter. Nazisternas förlorade andra världskriget och det inkluderade kriget mot kulturen och yttrandefriheten. Men man beräknar att 18 000 litterära verk i Tyskland hann förstördas. När nazisternas propaganda gick i graven gick också denna antikulturpolitik i graven. Och vi har sedan dess vakat mot efterföljare till nazisternas bokbål genom att bygga institutioner, skriva konventioner ch delta i debatter. Även litteratur som strider mot det någon själv tror på, skrivet av den man inte själv gillar ska få uttryckas. Det är då den prövas.

Själv gillar jag att läsa Jonas Gardells böcker. Och han är verbal att själv kunna ta en debatt mot Nilsons. Och det är få som upprörs av Gardells texter. Men med det sagt, vill jag hävda att vi inte får förminska frågan eller lägga ansvaret på att försvara yttrandefriheten på personen Gardell själv.

När människor med uppdrags byggt på förtroende manar till bokbål så har vi en skyldighet att reagera. Men från ansvariga politiker i Vetlanda hörs ingen reaktion. Men insändare flödar in till tidningar. Hade ett bokbål på torget i deras stad varit en OK företeelse för alliansen i Vetlanda även om de själva varken hade närvarat eller kastat in böcker. Men borde inte Kommunalrådet Gunilla Hejlm C som demokrater ta ett ansvar genom att reagera, jag tycker det. Hot mot grundläggande värden måste bemötas var de än geografiskt uppträder. Försvara yttrandefriheten i Vetlanda!

PS nu är bokbålet inställt och Nilsson vill i stället arrangera en debatt på torget i Vetlanda DS