tisdag 30 oktober 2012

Stöd Dr Mukweges arbete med utsatta kvinnor i Kongo.


Vid 19-tiden torsdagen den 25 oktober blev dr Denis Mukwege utsatt för mordförsök. Mukwege är en kongolesisk chefskirurg, specialiserad på gynekologi. Mukwege arbetar vid Panzisjukhuset i Bukavu, Demokratiska republiken Kongo.

Dr Denis Mukwege tilldelades 2008 års FN:s pris för mänskliga rättigheter och Olof Palmepriset för sina insatser för de våldtagna kvinnorna i krigets Kongo.

- Kvinnor och flickor är oerhört utsatta i konfliktsituationer. FN har antagit resolutioner för att skydda kvinnor och flickor mot sexualiserat våld i konflikter och för att kunna utkräva ansvar av förövarna. Men ännu har allt för lite hänt, säger Carina Hägg S riksdagsledamot i utrikesutskottet.

- Vid Panzisjukhuset i östra Kongo driver dr Mukwege en oerhört viktig verksamhet för dessa kvinnor. Nu nås vi av uppgifter om att han utsatts för mordförsök och jag vill därför uttrycka vårt starka stöd till dr Mukwege och sjukhusets verksamhet.

Dr Denis Mukwege fick Palmepriset 2008 med följande motivering:

Dr Denis Mukwege arbetar för fred och mänskliga rättigheter i Demokratiska Republiken Kongo (DRC), ett av världens mest konfliktdrabbade länder. I en region där människans mest brutala sidor kommer till uttryck i våldet mot kvinnor och dess omfattning nått ofattbara nivåer har Dr Denis Mukwege gjort det till sin livsuppgift att enträget kämpa i motsatt riktning. Panzisjuk­huset, som Dr Mukwege driver, tjänar på ett föredömligt sätt freden, förståelsen och solidariteten genom verksamheten för de kvinnor som är konfliktens mest utsatta offer. Hans arbete förtjänar uppmärksamhet världen över som ett beundransvärt exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan åstadkomma för mänskliga rättigheter och värdighet i en tid då dessa värden tycks vara som mest avlägsna.
Dr Mukwege har också nominerats för Nobels fredspris, och utsågs 2010 till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå universitet.


http://www.socialdemokraterna.se/Internationellt/Internationella-Nyheter/Stod-Dr-Mukweges-arbete-med-utsatta-kvinnor-i-Kongo/