söndag 7 oktober 2012

Ryssland i PACE

Under den gångna sessionsveckan i Europarådets parlamentariska församling (PACE) antogs med stor majoritet under tisdagen en tydligt kritisk resolution mot MR-övergrepp i Ryssland. Rapporten har författats  av rapportörerna Gross, gruppledare för S-gruppen och Frunda från EPP. De 66 sidorna tecknar en bild av en oroande utveckling, vilket även underströks i debatten.
 
S-gruppen tog beslut om att ställa sig bakom såväl rapport som rekomendationerna. Jag konstarerar dock att motsättningar framkom och att hårda debatter förekom i plenum samt förvånanade allianser, tories-ledamöter röstade tex för Putins Ryssland. Så rekommendation om fortsatt monitoring landade vid omröstningen i några få röster från den två tredjedelsmajoritet som krävs.
 
Men vi S kommer inte att släppa taget men vad säger Utrikesminster Carl Bildt? Tidigare har jag noterat att M-ledamöter i den svenska delegationen och regeringen inte haft samma mening och även den frågan kan ställas igen. Delgationsledaren från M ställde i debatten en retoriska fråga om Ryssland i Europarådet, mjukare men i samma anda som tidigare, att exkludera Ryssland. Det är inte en politik jag stödjer. 
 
Ett par länkar men alla texter är ännu inte tillgängliga eller justerade.