måndag 19 april 2010

Johannes från Eksjö

Träffade Johannes från Eksjö i Nairobi. Nu jobbar han som lärare på Svesnak Skolan i Nairobi. Att komma in på området är som att komma in i en oas av grönska med träd och blommor. När orligheterna bröt ut för något år sedan pågick dom även på gatan utanför muren med skottlossning. Idag är det lugnt men spånningar finns i det kenyanska samhället under ytan. Korruptionen är tex svindlade hög. Antalet fattiga som lever under en dollar per dag ökar säger mina källor. Men det märks inte här inne på skolområdet.



Barn från ett och halvt år år leker, studerar och trivs. Här finns ca 110 elver varav 55 på gymnasienivå. En bra verksamhet gör att föräldrar också kan välja att jobba här i stan. Sklan drivs av en föräldraförening. Är ett företag kan man också säga. Löneran är något lägre än för lärarna i Sverige men det är svårt att helt jämföa för annat är på plusskontot, som lägre hyra. Idag är lönerna också skattebefriade i såväl Svergei som Kenya men det är på väg att ändras och då blir det Nairobi som blir skatteort.



Gymnasieelver bor oftast på internatet. Var och en av elverna har gan rum och det ser ut som hos tonåringar hemma. Härliga unga killar men mest tjejer som berättade och visade upp sina rum. Och jag tänkter att fler unga borde ta chansen att komma hit ett år. Denna skola är en av sex svenska gymansieskolor i utlandet men den enda utanför EU. Vanligast är att man kommer andra året i gymnasiet och sedan åker hem och avslutar sina stuier i Sverige. Här finns också Sfi-undervisning på svenska för boende i Kenya. Och de som går på skolan kan läras sig swahili. Besöket gav också möjlighet att få deras bilder om hur det är att leva och jobba i Kenya. Och jag vill tacka rektorn som snart flyttar hem till Lerum för att med sin sambo börja njuta av livet som inte dagledig men ändå med lite frire dagar.