fredag 16 april 2010

Men var är regeringens svar?

Har varit utanför nyhetsflödet i Sverige men har nu sett att min och Nalin Pekguls artikel i GP även gett uppföljande nyhetsinslag och debatter i såväl lokal- som riksmedia. Ett av alla dom inläggen klipper jag in nedan. Men var är regeringens svar på våra krav?

"Det krävs nya och hårdare tag mot våldtäkter i Sverige, tycker de båda socialdemokraterna Nalin Pekgul och Carina Hägg i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

De kräver nu en oberoende granskningskommission som ska utreda hur rättsväsendet hanterar våldtäktsfallen.Pekgul är ordförande för S-kvinnorna, medan Hägg är riksdagsledamot, och båda ansluter sig till den kritik som Amnesty International nyligen riktade mot Sverige och de andra nordiska länderna just när det gäller hanteringen av våldtäktsfallen.

Genom att tillsätta en speciell granskningskommission kunde man få förslag till hur arbetet kan förbättras, anser Pekgul och Hägg.

Man skulle också kunna kartlägga olikheterna i kvalitet mellan olika polisdistrikt och åklagarkammare, påpekar de.Antalet anmälda våldtäkter har fyrdubblats de senaste 20 åren. Samtidigt har andelen åtal och fällande domar minskat och konsekvensen är att våldtäkter inte tas på allvar, skriver de båda.

Publicerad 15 april 2010 - 05:42 svt.se