fredag 25 november 2011

Egypten

Det egyptiska militärrådet, SCAF, har inte levt upp till sina löften till det egyptiska folket om att respekt för människliga rättigheter. Enligt Amnestys rapport Broken Promises: Egypt's Military Rulers Erode Human Rights, som släpps den 22 november har de gjort sig skyldiga till en rad övergrepp. Under de senaste dagarna har åter stora grupper samlats på Tahrirtorget i Kairo men nu för att även protestera mot militären. Protester har slagits ned med våld, flera har dödats och hundratals skadats. Rapporter fortsätter även komma om sexuella kränkningar och övergrepp mot kvinnliga demonstranter och journalister i Egypten.

Tusentals civila har ställts inför militärdomstolar och Mubaraks undantagslagar har även utvidgats. Istället för att bära upp den f.d. regimens förtryck kan SCAF bryta med en lång historia av förtryck och övergrepp. Men demonstranter m.fl. som utmanat eller kritiserat det militära rådet har utsatts för försök att tysta deras röster. Den fredliga revolutionen på Tahrirtorget värnas av egyptier men även omvärlden har ansvar för att uppvisa stöd till en demokratisk utveckling med respekt för män och kvinnors mänskliga rättigheter. En verklig övergång till demokrati kräver att Egyptens militär inte kontrollerar den politiska makten. Yttrandefrihet, föreningsfriheten och mötesfriheten ska respekteras. De som begått övergrepp ska ställas inför rätta och civila inför rätta i militärdomstolar.

Så jag frågade i igår/fredag Utrikesminister Carl Bildt i riksdagen om han avser att ta några initiativ med anledning av de uppgifter som kommit fram om den oroande utvecklingen i Egypten. Men vill samtidigt säga som egyptern jag talade med att det inte finns någon väg bakåt för Egypten, det finns endast framtiden.