Idag på morgonen låg åter tårgas över Tahir-torget, åter hade hundratusentals demonstranter gått ut på gatorna för att protestera. Men den fokvalde President Mursi står fast vid sitt hårt kritiserade dekret och demonstranterna vill inte ge sig. landet är i ett allvarligt läge. Mursi har att ta ansvar för att vårda den enighet som präglade revloutionen. Mubark störtades av folket genom fredliga protester. Då svek Sverigs regering och EU demonstranterna. Har de då något lärt. Tveksamt, EU har ännu inte uttalat sig om de senaste dagarnas utvecklingen i Egypten. Det enda uttalande jag finner gäller att EU är att man har hävt frysningen av tillgångar som hade gömts undan av de tidigare ledarna.
Den 29 november, dvs i morgon har rådet ett möte för utrikes frågor med inriktning på handel, och det ger förutsättningar för att då ta upp Egypten genom beslut och uttalande. Men i kvällens debatt i riksdagens Kammare hade varken M, C, FP eller KD någon mening om detta. De verkar nöja sig med att konstatera det som framkommer via media. Men de utgör regeringsunderlag och har ansvar för att formulera svenska ståndpunkter, driva en linje, söka stöd för sina uppfattning, lyssna in oppostionen och komma till beslut. Idag var det som de abdikerat från sitt ansvar som folkvalda. Man nöjde sig med att regeringen inte har någon ståndpunkt.
Men Europeiska kommissionen har gjort ett åtagande om ytterligare finansiellt stöd till Egypten på nästan 800 miljoner euro. Stödet består av 303 miljoner euro i bidrag och 450 miljoner euro i lån. Detta stöd ges utöver det stöd på 449 miljoner euro som redan har utlovats för åren 2011-2013. Europeiska investeringsbanken (EIB) har tillkännagivit att den har möjlighet att låna ut upp till 1 miljard euro/år till Egypten. EIB har också en ny så kallad Task Force fund som kan låna ut upp till 60 miljoner till länder som är under omvandling. European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) har bekräftat att den har startat upp verksamhet i Egypten och tillkännagivit att den har planer på att erbjuda upp till 1 miljard euro i lån per år.
Något svar på om villkoren för dessa stöd har inte redosvisats. Krav på demokratisk utveckling ingår dock i EU:s och Egyptens associeringsavtal. Dessa frågor togs även upp vid en konferens som ägde rum den 13-14 november. Diskussionerna inkluderade mänskliga rättigheter, inklusive kvinnors rättigheter, minoritetsrättigheter och genderfrågor. Visst är det fint att man pratar men det räcker inte, ställ krav! Utrikesminister Carl Bildt är åter tyst.
Det som sker i Egypten påverkar hela regionen och även oss norr om Medelhavet.