tisdag 21 juni 2011

Det går att avskaffa barnfattigdomen

Sommarlov betyder för många barn bad, resor, besök på Liseberg, High Chaparral eller Astrid Lindgrens Värld.Sommar är massor av glass men inte för alla. Inte för de 220.000 barn i Sverige som lever i fattiga familjer och många av dem har inte särskilt mycket att berätta när uppsatserna om sommaren ska skrivas i höst.

För fast Sverige är ett rikt land och välståndet har ökat under 2000-talet har också klyftorna vidgats. Det finns familjer där marginalerna är så små att barnen inte får dricka mer än ett glas mjölk om dagen. Där man inte har råd att köpa glasögon eller betala inträdet till friluftsbadet mer än någon enstaka gång.

Den moderatledda regeringen har låtit skattesänkningar för de rikaste gå före satsningar på välfärden. Resultatet är, bland annat, en ökad barnfattigdom. I stället för fler skattesänkningar vill vi socialdemokrater göra investeringar för att få långtidsarbetslösa tillbaka i arbete och ge alla rätt till heltid.

S-kvinnor kräver sedan barnomsorg även för de som inte jobbar dagtid, så kallad nattis. Barnfattigdomen var S-kvinnors främsta valfråga, nu sätter socialdemokraterna målet att avskaffa barnfattigdomen. Det går – med rätt politiska prioriteringar.
Inga barn ska behöva växa upp i fattigdom för att vi har en regering som inte investera i framtiden.

Carina Hägg, VärnamoRiksdagsledamot S

http://värnamo.nu/nyheter/debatterar-barnfattigdomen/