fredag 27 november 2009

Shadi Sadr och Shirin Ebadi

Från Iran via Norge kommer uppgifter om att iranska myndigheter ska ha konfiskerat det fredspris människorättskämpen Shirin Ebadi tilldelades 2003. Nobelmedaljen och diplomet har avlägsnats från hennes bankfack i Teheran.

Så sent som i torsdags, den 26 november besökte den iranska feministen och människorättsaktivisten Shadi Sadr riksdagen. Hon är verksam både som advokat och journalist. Men den 17 juli bortfördes hon på öppen gata i Teheran och fördes till Evinfängelset.

Något jag tog upp med Utrikesminter Carl Bildt M, se mer på riksdagens hemsida. Shadi Sadr blev villkorligt frigiven mot en borgen motsvarande 400 000 kronor. Att hon släpptes tillsammans med 140 andra som gripits den senaste tiden har tolkats som en följd av växande kritik, även från delar av prästerskapet, mot regimens våldsmetoder. Enligt uppskattningar kan det vara tio gånger så många som fortfarande är fängslade.

Hennes tal finns översatt på Expressens hemsida. Läget i Iran gör mig bekymrad för kvinnorörelsen och kvinnorna situation men samtidigt är de en förändringskraft som ger hopp.

Men kvinnor är oroliga för att deras krav kommer att ges upp vid internationella överenskommelser. Och den oron är befogad, vi har sett det hända förut. Sett hur lätt kvinnors krav väger när maktens män gör upp.

Samtalsledare var Arne Ruth. Och jag, Carina Hägg (S) Bodil Ceballos (MP), Amineh Kakabaveh (V) och Birgitta Ohlsson (FP) deltog i panelen. Det var nog fler än jag som var besvikna på högerregeringen som företräddes av Ohlsson.

Och nu hör vi om vad som hänt advokaten Ebadi, den första muslimska kvinna som tilldelades fredspriset. Hon har imponerats med sitt uthålliga och sakliga arbete för kvinnor mänskliga rättigheter. Hon har inte velat lämna sitt hemland Iran men efter presidentvalet i juni har hon valt att stanna utomlands. Och hon har uttalat sitt stöd för regimens motståndare.

– Motståndet är inte nedslaget. Jag vet att folket kommer att vinna till slut, sade hon i en DN-intervju i slutet av september.

Vi vet om hot och enligt uppgifter från norska UD har maken blivit arresterad och misshandlad, hans bankkonto har blockerats och utbetalningar av hans pension stoppats.

– Vi är chockerade och ställer oss oförstående till en sådan handling, sa utrikesminister Jonas Gahr Støre enligt tidningen Aftenposten.

Nobelkommittén har reagerat:

"This is the first time a Nobel Peace Prize has been confiscated by national authorities. The medal and the diploma have been removed from Dr Ebadi’s bank box, together with other personal items. Such an act leaves us feeling shock and disbelief."

Nej, aldrig tidgare har myndigheter konfiskerat ett fredspris. Den upprödhet man ger utryck för i Norge delar nu många. Och nyheten sprid nu över världen. Kvinnor i Iran vill att vi i Europa visar vårt stöd för deras kamp den 8 mars 2010. Vad svarar du på den önskan?