söndag 18 oktober 2009

Jämställdhetsmötet i ockupationslandet Marocko

År 2003 presenterade Marockos kung den lagens ”Code de famille”. Och med familjelagen, Moudawana, gjordes framsteg som välkomnats. Nu under november anordnas ett ministermöte i Marocko inom EU:s medelhavssamarbete för att diskutera hur jämställdhet kan främjas i regionen. Man vill uppnå överenskommelse om fortsatta insatser från dokument, ”Strengthening the Role of Women in Society” som antogs vid Euromed-mötet i Istanbul 2006.

Och Unionen för Medelhavet bör sätta jämställdheten högre för det multilateralt samarbete i såväl EU som de 16 partnerländerna. Marocko ockuperar Västsahara vilket kräver reaktioner.

Och jag får rapporter om övergrepp på kvinnliga västsahariska människorättsförsvarare. Men inga svar ges om och hur ockupationen och övergrepp på kvinnliga västsaharier som Sultana och Sukaina ska inkluderas under mötet i Marrakech. S-kvinnor har uthållitg stött västshariska kvinnors kamp för sin och familjernas vardag men också för självständigheten.

Och vi är många i Sverige som sedan länge stött kampen för ett fritt och självständigt Västsahara. Polisario måste fortsatt föra en fredlig kamp och behöver fortsatt omvärldens stöd.

Vi önskar demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna för Västsaharas folk. Första steget på den vägen måste vara att Marockos orättfärdiga ockupation av Västsahara upphör. Vi skriver i vår S-motion att Västsahara är Afrikas sista koloni. Frågan om Västsaharas frihet har i flera år engagerat det socialdemokratiska partiet och dess sidoorganisationer.

Vi socialdemokrater stödjer arbetet för ett fritt och självständigt Västsahara. Vi kräver att ockupationen upphör, folkomröstningen genomförs liksom förhandlingar mellan parterna, muren på ockuperat område rivs och att de marockanska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Västsahara får ett slut. Sverige måste utöka sina relationer med Västsahara. De ca 160 000 västsahariska flyktingarna främst i Algeriet, är totalt beroende av internationell hjälp för sin överlevnad.

Många socialdemokrater har själva besökt flyktinglägren och har rapporterat hem om förfärliga omständigheter. Socialdemokraterna måste därför fortsätta att trycka på för att den humanitära hjälpen till flyktingarna ökar, samt att innehållet i matprogrammet utvecklas.

Nu har också nyheten nått oss om att 7 västsahariska människorättsaktivister greps på Casablancas flygplats av marockansk polis när de återvände från de västsahariska flyktinglägren den 8 oktober. Den 15 oktober ställdes de inför en militärdomstol i Rabat anklagade för "hot den yttre nationella säkerheten" och "samarbete med fienden". De har nu förts till ett fängelse i Salé utanför Rabat (enligt Tidskriften Västsahara nät upplaga).

En av de gripna är Brahim Dahane, ordförande i ASVDH (Association Sahraouie des Victimes des Violations Graves des Droits de l’Homme Commises par l’Etat du Maroc). Han skulle ha framträtt som talare på Palmedagarna, som arrangerades av Olof Palmes Internationella Center den 11 oktober.

Nu stoppade de Brahim Dahane från att komma till Sverige precis som den iranska regimen förra året stoppade Parvin Ardalan från att komma och ta emot Palmepriset. Så agerar bara stater som är rädda för människors längtan efter frihet, saJens Orback, Palmecentrets generalsekreterare.

- Vi fördömer Marockos agerande och kräver att de genast släpper Dahane och de andra gripna.

Och Jens Orback fortsatte - Vi kräver att den svenska regeringen fördömer gripandet och att svenska ambassaden i Rabat ger stöd åt Dahane att fortsätta arbetet för demokrati, utifrån Sveriges syn på mänskliga rättigheter.

Västsaharas president Mohammed Abdelaziz vädjade till EU den 12 oktober om agerande för de fängslade. Och Amnesty International uppmanade Marocko att omedelbart släppa de gripna den 13 oktober. Men vad säger Utrikesminister Carl Bildt och vad ska Jämställdhetsminister Nyamko Sabunis säga i Marrakech. Jag kommer att fråga regeringen.