söndag 3 februari 2013

Lyd mitt råd Annie – visa upp Värnamos möjligheter


Många av Annie Lööfs Centersympatisörer har konstaterat att hon snurrat till det rejält angående partprogrammet, att det blivit ett oigenkännligt manifest med flera märkliga utvikningar. Men är man så färsk i partiledarrollen, som Annie, är det måhända lätt att gå vilse och påverkas av influenser som gärna drar iväg i icke tänkt riktning.

Men hur den där tokiga irrfärden gått till är Centerpartiets huvudvärk.

Däremot är det motiverat att komma med synpunkter på Annies aviserade alliansträff hemma i Maramö. Som Värnamobo är jag smärtsamt medveten om hur tufft regeringens beslut slagit mot min och Annies hemkommun. En inblick i vår småländska verklighet skulle inte skada.

Och även om Annies inre kompass tycks rotera okontrollerat borde hon i vart fall hitta rätt i hembygden och inse vad kollegorna bör stifta bekantskap med.

När invitationen gjordes sa Annie att inbjudan är lika med en nystart. Annie lanserade uttrycket Alliansen 2.0. I dagsläget känns siffran 2.0 mer som prognos på Centerpartiets valresultat nästa är än som symbol för ett allmänt uppvaknande inom Alliansen, men en givande rundtur i Värnamo kanske kan öppna ett eller annat öga.

Till att börja med inser förhoppningsvis den borgerliga gästpatrullen att man saknar en industripolitik värd namnet, att det är en av faktorerna till att arbetslösheten ökar i oroväckande takt och att deras reformer knappast haft någon effekt alls.

Kombineras den sortens rannsakan med en skymt av Värnamos mångsidighet kan det öppna för många spännande idéer. Sätt helt enkelt fokus på design och formgivning. När vi socialdemokrater var vid makten initierade vi ett flertal satsningar inför Designåret 2005. Statens konstråd, Svensk Industridesign och Nämnden för hemslöjdsfrågor, för att ta några exempel, vittnade om vilken positiv betydelse det hade. Dåvarande LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin stämde in i deras uppskattande omdömen. ”Företag som satsar på design stärker sin ställning på marknaden och tryggar de anställdas sysselsättning” menade hon.

Regeringen torgförde för tre år sedan en ansats av liknande slag, men idag framstår de löften som då gavs enbart som en pliktskyldig påminnelse till sektorerna det gällde. Värnamo kan således tjäna som väckarklocka. Förutom att kommunen är en del av Möbelriket besitter man Vandalorum. En enastående idéverkstad. Det bevisades bland annat när Designregion Småland arrangerade en heldag i centret för att stimulera ett samarbete mellan företag och designers och den vägen kläcka nya produktförslag.

Med så många stimulerande intryck på näthinnan skulle partiledarkvartetten behöva vila ut på kvällen och bo över i Värnamo. På hotell vill säga. För att gynna ytterligare en bransch.

Det borde väl kännas angeläget för en näringslivsminister.

 Carina Hägg, riksdagsledamot (S), Värnamo

 Publicerat i Väranmo Nyheter