måndag 2 april 2012

Gratulerar Aung San Suu Kyi

Som ordförande för S-kvinnor Jönköpings län och riksdagsledamot gläds jag åt de positiva steg vi har sett i Burma under den senaste tiden då hundratals politiska fångar har släppts fria. Efter gårdagens val ser det ut som att demokratikämpen och fredspristagaren Aung San Suu Kyi valts in i Burmas parlament. Vi sänder våra gratulationer.

Har för S-kvinnor tidgare uttalar skarp kritik mot hur juntan har behandlat Aung San Suu Kyi och demokratirörelsen. Har krävt att politiska fångar måste släppas fria, att kampen för demokrati ska fortsätta och mänskliga rättiger måste upprättas i Burma. S-kvinnor i Jönköpings län har tillsammans med, inte alla, men många krävt ett omedelbart frisläppande av Aung San Suu Kyi.

Många gånger har jag träffat burmeser i exil, och på olika sätt politikt visat mitt. S-kvinnors och Socialdemokraternas stöd till Aung San Suu Kyi i Rangoon, Burma. Hon är en imponerande person och förebild som gjort stora personliga uppoffringar för kampen för demokrati i Burma. I söndags vann hon en rättmätig parlamentsplats. Hon är nu en kollega, en MPs. Oppositionen har för första gången på mycket länge kunnat delta i ett val.

Min förhoppning är att detta val tillsammans med andra tecken visar på en verklig avsikt för en varaktigt positiv demokratisk utveckling. Men vi får inte glömma att den vägen är mycket lång och ännu sitter politiska fångar i burmesiska fängelser. Det är viktigt att noga följa utvecklingen. Positiva steg ska mötas med positiva åtgärder, exempelvis i form av vissa sanktionslättnader. Men omvärlden får vare sig vara naiva eller pusta ut. Det finns en mosaik av frågor och problem som återstår att lösas ut. Vi har att hålla i vårt stöd till prosessen för demokrati.

År 1991 tilldelades Aung San Suu Kyi Nobels fredspris. U2 tillägnade henne låten - Walk On och förra året hade filmen The Lady premiär. Omvärldens stöd har varit ett viktigt. Nu ser vi fram emot Aung San Suu Kyi rättmätiga premiär i Burmas parlament.