onsdag 31 augusti 2011

Tankar efter 11 september


Värden pekar ut genom bilfönstret och säger, där bor Usama bin Ladin. Man berättar om träningsläger med deltagare från många länder såväl från Europa som Kina. Då var han ännu ett ointressant namn men efter attackerna den 11 september så var bin Ladin snabbt på allas läppar och på någras T-tröjor.

Landet långt borta kom snabbat att förflytta sig till mitten i världspolitiken och bildligt talat i skottgluggen för USA. Vi är många som minns exakt vad vi gjorde den dagen. Själv var jag på väg till ett lokalt medlemsmöte när nyheterna började rullas ut, bilderna på attackerna mot World Trade Centers twillingtorn i New York sitter fast i vårt minne. Terrortackerna har kommit att ses som en av de mest betydelsefulla händelserna i modern tid vad det gäller effekter i USA och har även påverkat många andra delar av världen. Som svar på detta, det största terrorattentatet i historien, startade USA det så kallade kriget mot terrorism.

Vi fick lära oss ord som Guantanamo, extraordinary renditions (speciella fångtransporter) och diplomatiska garantier. Europarådet pekade i en rapport på att CIA-chartrade flyg har flugit genom europeiskt luftrum. Vi hörde om hemliga CIA-fängelser och bortförande, om lika hemliga läger för förhör. I Sverige kom "egypterna" att utvisa under uppseendeväckande former från Bromma. De sk svensksomalierna sattes upp på sanktionslistan som skulle förhindra penningtvätt för terrorism. De hade arbetat för bankverksamheten al-Barakat men fick nu istället se sina privata bankkonton frysas. En av männen har berättat om hur han förbjöds att såväl arbeta som att låna pengar. Anklagelserna prövades aldrig i domstol och till sist avfördes namnen från sanktionslistan.

Efter den 11 september började också många européer betrakta muslimer som självmordbombare som är beredda att offra allt och alla för sin tro. Fördomarna mot muslimer förstärktes samtidigt som extremisterna fick ökat gehör för sina åsikter framför allt bland de unga muslimerna. För den breda överväldigade majoriteten muslimer blev situationen samtidigt besvärlig. Följden blev att muslimer diskriminerades och ibland även behandlas direkt illa. Risken att bli diskriminerad ökade samtidigt som paradoxalt nog fundamentalister mer eller mindre lämnades i fred men sina försök att förtrycka andra muslimer. Det började komma motreaktioner från ansvariga politiker mot utvecklingen, inte minst i Sverige. Men samhällets representanter var okunniga och kunde inte ta debatten samtidigt som de var rädda att uppfattas som islamofober. Så när muslimska organisationer tog kontakt med svenska politiker och myndigheter såg de inte att det oftast var de strikt religiösa organisationer som man umgicks med. Men de representerade inte den stora majoriteten av muslimerna i Sverige. Politikernas försök till dialog bidrog på så sätt till att stärka de fundamentalistiska krafterna bland de svenska muslimerna.

Som helhet fanns det lite kunskap bland europeiska politiker om den globala utvecklingen inom islam och hur den påverkade Europa. Vad visste man om maktkampen mellan Wahabister i Saudiarabien och den shiitiska revolutionen i Iran och hur Khomenis styre gjorde anspråk på att vara Islams centrum. Vem visste hur Wahabister hade börjat ösa in miljoner till den religiösa propagandan i Europa. Starka organisationer byggdes upp och och medlemmarna krävde att samhället skulle anpassa sig efter deras tolkning av lämpligt levnadssätt. Det var då jag kontaktades av unga kvinnor som kände oro. Kvinnorna hade rätt, politiker talade hellre med de, oftast män, som ville begränsa deras frihet än stod upp också för deras rättigheter.

Tunnelbandevagnen stoppar på sin väg under London, larmet går - utrym! Tar mig genom vagn, efter vagn, ut i mörker och upp genom trapporna. Fort ut och jag är i säkerhet. Mitt hjärta dunkar men det förblir tyst, ingen bomb briserar. Mina medpassagerare är tyst samlade men jag såg rädslan dra förbi i ögonen. Strax innan hade 56 personer dödats och omkring 700 skadats samtidigt som G8 mötet i Gleneagles pågick. Hade själv varit i Skottland för ett parlamentariskt förmöte.Året innan, 2004 hade någon placerat bomber på fyra pendeltåg i Madrid, 191 personer dog och 2000 skadades. I julhandeln förra året tog Taimour Abdulwahab sig själv av daga på Bryggaregatan med de bomber han själv bar på. En självmordsbombare som kunde tagit många med sig in i döden. Fortfarande finns det oklarheter men det som är klart är att mannen med rötter i Tranås, var en terrorist. Terrorismen hade kommit oss svenskar smärtsamt nära inte bara under utlandsresor som till Bali utan också här hemma I statistiken över terrorism i Europa ser vi att av de 1 770 terrordåd som begicks i Europa mellan 2006 och 2009 stod vänsterextremister för 106 medan högerextremister, nationalister och separatister låg bakom 1 596. För islamister var siffran 6. Islamistiska terrorister står alltså för 0,3 procent av terrorismen i Europa, allt enligt Europols statistik.

Kampen mot terrorism måste föras beslutsamt och alltid inom ramen för folkrätten och med full respekt för de mänskliga rättigheterna. Kampen mot terrorism kan inte vinnas om de värderingar den ska försvara åsidosätts. Under de här 10 åren har vi sett övertramp på rättsäkerheten. Efter terrordåden i Norge har det även blivit uppenbart även för den breda allmänheten att det finns grupper och miljöer, inte minst på nätet, där extremister kan hämta näring till sina snedvridna idéer och finna stöd för våldshandlingar mot samhället. För att komma åt näthatet och dess negativa effekter välkomnar jag att media själva börjat inse att möjligheten till anonymitet på diskussions- och debattforum på nätet behöver ses över. Det är inte acceptabelt att personer bakom anonymiteten gömmer åsikter som de inte vågar stå för öppet. Som det utvecklades fanns det debattörer som avstod från inlägg och teman på grund av kränkande kommentarer. Så vi behöver inte underhålla en svartvit debatt utan istället försöka bidra till ett konstruktivt samtal i en fråga som i sin förlängning sträcker sig till köksbordet, arbetsplatsen och skolgården.

Jag har inte endast varnat för en form av fundamentalism utan mot flera former av extremism. För det går inte att bekämpa högerextremism separat från muslimsk extremism eftersom de ger näring åt varandra. Vi måste se upp så att vi inte lierar oss med muslimska fundamentalister i vår kamp mot rasism eller med rasister när vi kritiserar intoleranta religionsyttringar eller partier. Europa måste stå fast mot extremister och mot fundamentalister oavsett vilket slag de är. Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är värden som inte kan tas förgivna någonstans i världen. De måste ständigt försvaras.