söndag 1 juli 2012

Den egyptiska utmaningen

Datum: 2012-07-01

Stora utmaningar väntar Egyptens president nyvalde Muhammad Mursi efter hans seger i det historiska presidentvalet. Mursi satt fängslad under samme Mubarak som hans motkandidat Shafiq tjänade.

 - Människor i Egypten röstade för Shafiq trots känsla av avsky eftersom alternativet verkade mer skrämmande på lång sikt, säger Carina Hägg (S) riksdagsledamot och ledamot i Europarådet.

Nu har Mursi valts till Egyptens första folkvalda president någonsin. Men det militära rådet inte har helt förlorat sitt grepp om landet. "Huvudet" är borta, men kroppen är kvar - det är vad folk säger i Kairo. Nyligen har SCAF beslutat att utvidga sina befogenheter på bekostnad av parlamentet och presidentämbetet. Många frågetecken kvarstår för allt arbetet med att bilda en ny konstitution och kvinnoorganisationer i synnerhet känner att de utesluts från denna process.

Vad kommer Mursis strategi vara i arbetet för att respektera och upprätthålla mänskliga rättigheter och friheter? Kommer rättigheterna för etniska minoriteter, såsom de av kopter - och kvinnors rättigheter - skyddas? Mursi har uttalande att han är islamist. Resultatet av valet var inte ett uttalande till stöd för att religionen har svaret på Egyptens problem, utan vad folk vill är ett slut på analfabetism och korruption, samt vill se investeringar i skolor för jobb. Presidentvalet var främst om det förflutna - nu den unga generationen väntar otåligt på politik som kan ge dem hopp om en bättre framtid.

 - EU får inte återigen svika sina egna värderingar, vi måste stödja utvecklingen mot demokrati och kräva rättssäkerhet och respekt för mänskliga rättigheter, säger Hägg.

 Carina Hägg krävde vid Europarådets Parlamentariska Församling; PACE när rapporten "Crisis of transition to democracy in Egypt" behandlades att President Muesi omedelbart sätter stopp för sexuella trakasserier och sexuellt våld mot kvinnliga demonstranter, och tillse att kvinnor som har utsatts för "oskuldstester" ges upprättelse.