torsdag 8 december 2011

Al-Shabaab

Al-Shabaab stavas olika. Men idag blev det med aa. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tidigare fördömt al-Shabaabs angrepp. Organisationen klassas av flera länder och säkerhetstjänster som en terrororganisation. Anhängare finns även i Sverige men jag har efterfrågar Utrikesministern Carl Bildts uppfattning om attacker på Somalias territorium.

Först Kenya och därefter gick Etiopien över gränsen. AU-styrkan med Uganda och Burundi finns sedan tidigare i landet. IGAD som uttryckt sig positivt är beläget i Djibouti. Fler länder har lovat bidra med soldater och ytterligare länder, även från EU antas bistå med delar som logistik och underrättelse. Uttalande från Somalias övergångsregering har noterats.

Men den folkrättsliga grunden för operationen är oklar. Det är angeläget med öppenhet om Sverige deltagande i European Union Training Mission, EUTM. Liksom finansiering av den Somaliainsats som har benämnts såväl som säkerhetsstyrka, militär och polis. EU har antagit en plan för Afriksa Horn, jag hade utformat den delvis på annat sätt men har länge efterfrågat en handlingsplan från EU. Ville att Sverige under vårt ordförandeskp i EU skulle ta iniaitv i den riktingen. Nu finns det ett papper och ett sändebud ska framöver utses.

Men Sveriges regerings åsikt då, Sveriges åsikt i EU och i internationella sammanhang, vilken åsikt som framförts?