Kd:s okritiska syn på Berlusconi skrev jag första gången om redan 2006. Då hade Romano Prodi till slut vunnit det italienska valet. Och även om jag insåg att hans uppgift både skulle vara svår och stor så var jag övertygad om att Prodi bara kunde bli bättre för Italien än Berlusconi. Som premiärminister den gången hade anklagelser om korruption återkommit gång efter annan, lagar hade ändrats till hans egen fördel, han ägde i stort sett all media och under vars styre den italienska ekonomin fullständig rasat samman. Slutligen godkände Berlusconi inte ens valresultatet.
Det har funnits många exempel på Berlusconis märkliga agerande och förda politik, så många att man kanske skulle vara bekymrad om man ingick i samma internationella organisationer som hans parti. Kristdemokraterna har band till Berlusconi genom medlemskapet i EPP, den europeiska högerns partigrupp i Europaparlamentet. Men det verkar man inte ha sett som ett bekymmer. När Berlusconi kallade så kom hans högervänner för att hjälpa till i den jämna valkampen. I slutskedet av den hårda och bitvis smutsiga italienska valkampanjen åkte kd:s Maria Larsson till Rom och ställde villigt upp på sin europeiske partikamrat Berlusconis valshowande. Väl hemkommen därifrån skrev hon ett veckobrev och berättade glatt hur mycket TV-kameror Berlusconi hade kommenderat dit. "(Han) hade sett till att alla tv-bolagen var på plats när han gjorde entré", skrev hon i en okritisk kommentar till den enorma ägarkoncentrationen av italiensk media, i synnerhet TV. "Det är fantastiskt roligt att få vara med där nationer möts utifrån en gemensam politisk plattform och forma framtiden tillsammans", sade Larsson från Italien där hon agerat statist i Berlusconis valsåpopera.
Mer om Berlusconis makt, tv och lättklädda damer kan vi även se i den kommande filmen "Videocracy"
Jag ser fördelar med public service. till skilland från högerns licenskolkande Statsråd. Man kan använda Berlusconis medieimperium som ett avskräckande exempel på vad som händer när medierna koncentreras alltför mycket i en mans händer. Europarådet har kritiskt granskat Italiens medakoncentration men högern hemma är fortfarande påfallande tysta om Italien och public service gillar de fortfarande inte heller här hemma.
Och Maria Larsson numera Folkhälsominister ligger lågt inte minst efter alla sexskandaler. Men Maria Larsson uttryckte heller ingen oro för det politiska klimat som Berlusconi skapat. Det är lätt att göra sig lustig över Berlusconis fåfänga och teatraliska stil. Men det han åstadkommit är inte det minsta roligt. "Berlusconi, nationalistisk och ignorant, har förskingrat Italiens historiska roll i Europa. Han har föredragit att gå i krig på George W Bushs sida och odla vänskap med president Putin, en naturlig allierad", skrev Olle Svenning i Aftonbladet och jämför Berlusconis Italien med en lång, svart fars. Prodi är borta och vem kommer att kunna både hålla ihop sitt land och påbörja arbetet med att få ekonomin och tillväxten på fötter igen den dag Berlusconi är borta.
Utrikesminister Carl Bildt, som har nära relationer i Italien får gärna använda sig av sina kontakter för mer än parmesanost. Under tiden ställde jag den 30 juli i år Fråga 2008/09:1119 Premiärminister Berlusconis uttalanden till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)
Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Italien och G 8-mötet nyligen. Samtidigt gick italienska kvinnliga akademiker samman och uppmanade världens ”first ladies” att bojkotta G 8-mötet. Deras protest riktas främst mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconi och hans ”sexistiska beteende”.
Jag instämmer i att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uttalar sig sexistiskt. Premiärministern förhåller sig till kvinnors rättigheter på ett sätt som inte ligger i linje med Sveriges utrikespolitiska ställningstaganden.
I år celebrerar FN:s kvinnokonvention Cedaw sitt 30-årsjubileum. EU och Europarådet har tagit ställning för kvinnors rätt att inte bli diskriminerade. Berlusconis förhållningssätt i dessa frågor avviker på ett sätt som bör leda till reaktioner från statsminister Reinfeldt. När obehagliga uttalanden och diskriminering är en politik som framförs från en premiärminister inom EU utan synbara internationella motreaktioner finns annars risken att det tolkas som ett instämmande.
Min fråga till statsminister Fredrik Reinfeldt är:
På vilket sätt har statsministern markerat sin kritik mot Italiens premiärminister Silvio Berlusconis uttalanden?Inkom: 2009-07-30 Överlämnad till Utrikesminister Carl Bildt (m). Fördröjt svar: 2009-08-03 Besvarad: 2009-08-18
Om du undrar, så åkte Filippa Reinfeldt till Italien