onsdag 4 mars 2009

Hur gör vi med fransk protektionism Ewa Björling?

Nu på torsdag åker handelsminister Ewa Björling på konkurrenskraftsrådets möte i Bryssel. Ewa Björling kommer också ha ett antal bilaterala förberedande möten inför Sveriges EU-ordförandeskap hösten 2009. Vid ministermötet kommer man att diskutera utvecklingen av EU:s inre marknad.

Björling har genom ett pressmeddelande meddelat att det nu gäller att få igång handeln i EU:s inre marknad. För oss som har följt EU-nyheterna de senaste veckorna är det en sak som är mest oroväckande, nämligen de näst intill oförskämda grodor som den franske högerpresidenten har släng ut sig. Högerledaren Sarkozy fick hela EU att hålla andan när han tydligt gav beskedet till de franska biltillverkarna att de minsann borde flytta hem produktionen av franska bilar till frankrike från inte mindre än ordförande landet Tjeckien! Detta har redan orsakat en djup splitring mellan de nya medlemstaterna. De nya medlemsländerna känner helt enkelt att begrepp som fri inre marknad och konkurrens tydligen bara gäller för de rika länderna och under vissa omständigheter som… just det de rika länderna bestämmer! Det hela gick så långt att de nya länderna med Polen i spetsen hade ett eget ministermöte för att diskutera de hotfulla franska uttalanden som berör tusentals viktiga arbetstillfällen i dessa nya demokratier. Jag hävdar att just en fri inre marknad med fokus på social rättvisa och konsumentnytta tillhör EU:s viktigaste uppgifter som Union!

Jag anser att Sverige under den förra socialdemokratiska regeringen tillsammans med några andra länder alltid slogs mot protektionism och samtidigt jobbade hårt för att motverka social dumpning. Hur tänker den nuvarande regeringen gå till väga? Det är oerhört viktigt att Björling under Sveriges ordförandeskap tvingar Frankrike att respektera reglerna för EU:s mest självklara byggsten!