onsdag 31 juli 2013

Mordet på Mohamed Brahmi

Det var med bestörtning som budskapet om mordet på den tunisiska oppositionspolitikern och tidigare ledare för ‘Movement of the People’ Mohamed Brahmi. Vi fördömer detta brott liksom jag tidigare fördömt mordet på den tunisiska oppositionspolitikern, Chokri Belaid. Nödvändiga åtgärder måste vidtas och ansvariga lagföras, våldet får inte råda.

Det finns krafter som vill destabilisera landets demokratiska process. Så vi har tydligt att marker mot politisk våld och fortsätta anstränga oss för att stödja tuniserna i dess strävan för ny konstitution baserad våra universella principerna om demokrati och mänskliga rättigheter. En fortsatt utveckling med ökad våld skulle utgör ett hot mot revolutionens landvinningar 2011. Alla politiska krafter och myndigheter samt det civila samhället kan främja en öppen och fredlig demokratisk dialog.

Socialdemokraterna samverkar sedan länge med partiet Ettakatol. För ca 1,5 år sedan hölls ett fritt val och man har uppgiften att ta fram och anta ny konstitution för Tunisien. Planeringen är, först en ny konstitution och därefter ett nytt val. Under denna övergångsperiod fick en allians av Ettakatol, Ennahda och CPR i uppdrag att styra landet.

Ben Jaffar, Ettakatol har sagt att ”Nu är huvuduppgiften att säkerställa att Tunisen blir ett demokratiskt land med mänskliga fri- och rättigheter.