fredag 6 augusti 2010

Mineraldirektiv och Kongo

Man kan enligt mig göra både och, jag sa redan samma dag som Margot Wallström hade sin artikel införd i DN, att jag stöjder ett sådant arbete. som hon föreslår efter modell från USA.

Men jag håller samtidigt fast vid att det finns fler vägar, EU:s mineraldirektiv är en sådan möjlighet. Och på så sätt välkomnar jag självfallet stödet i DI.

Jag har även talat om vikten av att kvinnor som våldtas i Kongo ska få möjlighet att i praktiken kunna driva sin sak rättsligt, rättvisemärkt kommunikation mm. Men du kan se texten från dagens DI nedan

"Ogenomtänkt utspel om mineraler, skriver Dagens Industri den 6 augusti 2010

Sverige och övriga EU behöver en lag om konfliktmineraler, det vill säga de strategiskt viktiga och sparsamt förekommande mineraler som likt coltan i Kongo blir allt viktigare för de avancerade industrisektorerna. Det budskapet kom i tisdags från Margot Wallström, FN:s representant för frågor som rör sexuellt våld i konflikter. Wallström hänvisar till en passus i USA:s nya finansreformlag, enligt vilken varje företag som hanterar mineraler varje år måste uppge om det använt råvaror från Kongo-Kinshasa eller ett närbeläget land i sina

produkter.Som ett brev på posten deklarerade de rödgrönas ledare i går att de, som det heter, "vill lagstifta mot konfliktmineraler." Det låter grumligt tänkt, och är det också. De rödgröna tillför i sak ingenting utan banaliserar ett angeläget ämne genom att göra slutet av sitt inlägg i DN till ett löst påhängt personangrepp på utrikesminister Carl Bildt (M).

Om de rödgröna ledarna hade tänkt efter lite innan de skrev hade de kunnat diskutera saken med riksdagsledamoten Carina Hägg (S) som i fjol gjorde ett tänkvärt inlägg på temat råvaruutvinning och mänskliga rättigheter.

Hägg tog upp EU-kommissionens så kallade Råvaruinitiativ som syftar till att säkerställa en pålitlig, störningsfri tillgång till råvaror för att stärka EU:s konkurrenskraft. Väl så, men det behövs också en gemensam mineralstrategi inom EU som visar kopplingen mellan råvarukonflikter, övergrepp och bristande demokratiutveckling, resonerade Carina Hägg, som därmed frikopplade debatten från att handla specifikt om Kongo.

Hennes resonemang ligger också väl i linje med den stora satsning på CSR - alltså frågor om företags sociala ansvar - som

Sverige nu gör.Diamanter är en annan afrikansk råvara vars anseende besudlats av en hänsynslös utvinning, som nu får ett rättsligt efterspel i och med rättegången mot den förre liberianske presidenten Charles Taylor. Tack vare ett målmedvetet och framgångsrikt certifieringsarbete har diamantutvinning åter blivit en anständig hantering. Det är alldeles utomordentligt för de anställda i gruvnäringen i bland annat Botswana, ett land i södra Afrika som har varit pådrivande i arbetet.Att ta strid för mänskliga rättigheter och naturhänsyn vid utvinning av råvaror innebär också att ta ställning för de seriösa företagen i konkurrensen med oseriösa profitörer.

I slutänden kan det leda till dyrare mobiltelefoner och diamanter. Men det valbudskapet är kanske inte lika kul att torgföra för de rödgröna. /SVEN-OLOV LÖÖV"