onsdag 4 augusti 2010

Apoteken

Regeringen säljer av våra gemensamma tillgångar. På fyra år har vinstmaskiner som Vasakronan och Vin och Sprit fallit under klubban, företag som vi alla tjänat på att ha. Även Apoteket AB var ett gemensamt företag som fanns till för oss konsumenter. Nu är det sålt till internationella riskkapitalister, alltför billigt. Och nu står Vattenfall på tur. Det är dags att regeringen erkänner sina misstag.

Apoteken i Sverige ägs numera av internationella riskkapitalbolag med ett enda syfte: att tjäna pengar. Det märks ute i butikerna. Där apotekarna förr rekommendera inte bara det bästa läkemedlet, utan också det billigaste, regerar nu merförsäljningens logik: att pracka på konsumenten så mycket som bara är möjligt.

Med tiden riskerar också tillgängligheten bli lidande på landsbygden. Vem tar ansvaret för att sälja läkemedel på landsbygden även om det inte är vinstgivande? Vi föreslog att öka tillgängligheten genom att tillåta försäljning av receptfria läkemedel även i livsmedelsbutiker. Men att som regeringen gjorde, även sälja ut hela företaget, är ren idioti.

Vi tror helt enkelt att det stack i ögonen på den borgerliga regeringen att Apoteket var gemensamt ägt. Och nu har vi alla blivit intvingade i en dålig affär. Regeringen borde ha hanterat våra gemensamma resurser mer ansvarsfullt, istället för att sälja av ideologiska skäl. Ge inte regeringen chansen att fortsätta skänka bort våra gemensamt ägda företag. S-Kvinnor vill förvalta våra gemensamma tillgångar i hela samhällets tjänst.

Carina Hägg
Ordförande S-kvinnor Jönköpings län

Birgitta Olsson Johansson
Ordförande S-kvinnor Gnosjö