Att det finns olika fönster till kultur, nyheter och sociala kontakter berikar oss och ger fler möjligheter att ta del av samhällsdebatter. Att läsa en bok står inte i motsats till att läsa en blogg. Du läser om en artikel och blir nyfiken på tidningen. Sociala media innebär ingen motsättning till promenaden eller studiecirkeln. Många småbarnsföräldrar ägnar en stund åt fb när barnen somnat. Och mor- och farföräldrar kan hålla kontakt med älskade barnbarn via sociala media. Ändå är vi endast i början av en spännande utveckling av sociala media. Politiker kan inte ställa sig vid sidan om när en viktig framtidsdebatt tar form. Tvärtom, vi ska såväl välkomna som vara en aktiv del av sociala media. Då har vi även en möjlighet att markera mot kränkningar och utnyttjade via sociala media. Vårt vuxenansvar får inte stanna framför dataskärmen. Fler kan även föräldravandra på nätet.
Alla behöver inte och det är inte ens önskvärt att alla är aktiva på sociala media. Men ett rimligt ledarskap innebärt att såväl välkomna som uppmuntra fler att ta del av nya vägar för kommunikation. Jag har ändå efter massor av timmars jobb lyckat bryta motståndet i mitt partidistrikt, nu är vi många där och det kommer grupper och många iniativ, jättekul. Men trist att det varit så motigt för något som är så självklart för vårt parti. Nu går S-märkt nätaktivism inte längre att stoppa här i länet.
S-kvinnor har i Jkp län prioriterat att öka kunskapen om social media. Vi har velat öka kunskapen och låta medlemmar och sympatisörer vara med och debattera agendan för de politiska frågorna även utanför de fysiska sammanträdesrummen. Men vi är samtidigt medvetna om att den politiska aktivismen som frodas på social media skrämmer en del makthavare. När nätaktivism inte kan styras på traditionellt sätt möts den av angrepp.
Vi har följt attackerna på demokratirörselsen i Iran. Google har lämnat Kina och under Gazakriget 2009 var twitter nyhetslinan till omvärlden. Etiopiens makthavare försöker nu störa ut TV sändningar och åter andra avlyssnar telefonsamtal. Att matkhavare skräms av sociala medier förvånar inte. Men maktens arrogans ska inte få stoppa demokrati- och kvinnorörelser från att använda sig också av nätaktivism. Det är sjävlklart för mig som S-kvinna och riksdagsledamot att välkomna fler till sociala media.