lördag 4 april 2009

FRIA BIRTURKAN MIDEKSA


I november fick var Birtukan Mideksa, Etiopiens första kvinnliga partiledare och en av de få kvinnliga partiledarna i Afrika någonsin på besök hos Socialdemokraterna i Stockholm. Mideksa har de senaste åren lett den fredliga oppositionen i landet. Den 29 december nåddes vi dock av det fruktansvärda beskedet att hon gripits och kastats i fängelse i Addis Abeba. Hon sitter nu inlåst på ett livstidsstraff i en mycket liten och mycket varm cell som saknar fönster. Den enda personer som får träffa henne utifrån är hennes mamma och treåriga dotter. I veckan som kommer åker jag ner för partiets räkning för att träffa Mideksas parti, Unity for Democracy and Justice Party.

Bakgrund:

Partiet hade stora framgångar i det etiopiska valet 2005. I till exempel kommunvalet i Addis Abeba vann partiet 137 av 138 platser och tendensen var likadan på landsbygden. Trots detta vann regeringskoalitionen nationellt, valresultatet fördröjdes med tre veckor och omvärlden anklagade premiärminister Meles Zenawis regering för valfusk. Dagen efter valet införde regeringen undantagstillstånd samtidigt som rösträkningen avbröts. Fredliga demonstrationer utbröt i vilka över etthundra personer dödades av armén. Efter några månader greps flera av landets oppositionspolitiker och dömdes till långa straff för ”landsförräderi”. Anklagelserna var ett sätt att undanröja de framgångsrika oppositionspolitikerna som hade blivit ett alldeles för stort hot mot den sittande regeringen. Anledningen till att Mideksa nu kastas i fängelse är ett uttalande hon gjorde när hon var här i Sverige. Hon förnekade att hon tidigare skulle ha erkänt att hon begått ”landsförräderi”, vilket var nog för att kastas i fängelset igen.

Den här behandlingen av Birtukan Mideksa och den etiopiska oppositionen är något som vi i Sverige, EU och väst inte stillasittande får acceptera. Vi måste visa solidaritet och stå upp för den fredliga kampen för demokrati i både Etiopien och hela Afrika. Att förbättra demokratin i Etiopien är dessutom viktigt för att hela Afrikas horn med länder som Somalia, Eritrea och Sudan ska kunna demokratiseras.

Tillsammans med min partikollega Maria Ulvskog har vi tidigare ställt följande krav som Sverige, EU och väst måste ställa på den etiopiska regeringen. De gäller i allra högsta grad fortfarande:

- Det är oacceptabelt att Birtukan Mideksa sitter fängslad på politiska grunder. Hon och samtliga politiska fångar måste omedelbart släppas fria helt utan krav!

- Trakasserierna av den etiopiska oppositionen måste omedelbart upphöra, att ha rätt att verka i opposition är ett av de grundläggande elementen i en demokrati.

- Den i Etiopien nyligen antagna ”Civil Society Organisations”-lagen måste omedelbart avskaffas. Lagen säger att organisationer som får mer än 10 procent av sin finansiering från utlandet inte får arbeta med till exempel mänskliga rättigheter, jämställdhetsfrågor och effektivisering av rättsväsendet.

- Valet 2010 i Etiopien måste bli fritt och rättvist och detta måste starta omedelbart med att den politiska arenan öppnas upp.

/Carina