torsdag 12 december 2013

M måste göra upp med sitt förflutna i apartheidfrågan

Lova Olsson skrev på SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hagg-m-maste-gora-upp-med-sitt-forflutna-i-apartheidfragan_8803626.svd

tisdag förmiddag deltar statsminister Fredrik Reinfeldt, tillsammans med kronprinsessan Victoria, vid den officiella minnesceremonin för Sydafrikas tidigare president Nelson Mandela på FNB Stadium i Johannesburg.

Men Moderaternas solidaritet med Mandelas frihetskamp har vacklat, påminner politiska motståndare. I lördags sade förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly till SvD.se att Fredrik Reinfeldt bör be om ursäkt för sitt partis förflutna, där man bland annat ”motarbetade kampen mot apartheid i Sverige”.
Även riksdagsledamoten Carina Hägg (S), ledamot i utrikesutskottet, anser att det inför minnesceremonin är på sin plats att Moderaterna gör upp med sin historia.

–”Förlåt” är en kort och enkelt ord, som skulle vara så välkommet, och det skulle vara i Mandelas anda. Innan Reinfeldt åker så tycker jag att han bör säga ”Förlåt, vi gjorde fel”. Det vore ett värdigt beteende, säger Carina Hägg till SvD.se.

– Det känns inte som det är värdigt Nelson Mandelas minne att använda de hårda orden i dag, samtidigt kan man inte bortse från att Reinfeldt ju har möjlighet att lyssna på Mandelas ord om försoning, om att gå vidare, att göra upp med sin historia. Han är ju både Moderatledare och statsminister, fortsätter hon.

Carina Hägg var själv mycket engagerad i kampen mot apartheid.

– För mig som socialdemokrat fanns det bara ett val när det gäller att välja mellan ett så ovärdigt system som apartheid, och alla människors lika värde. Det är djupt obegripligt att Moderaterna gjorde ett annat ställningstagande, och dessutom höll fast vid det så länge och aldrig gjorde upp med den historien. Om man inte är klar över hur man ska förhålla sig till kampen mot apartheid, då har man en väldigt svag måttstock när det gäller diskriminering i övrigt.
Hon var en av de socialdemokrater från Sverige som deltog vid ANC:s 100 års-jubileum i Bloemfontein förra året.

– Sydafrikanerna är väl medvetna om Sveriges roll, men man är lika väl medveten om på vilken sida Moderaterna stod.

Moderaterna avböjer att bemöta kritiken från Lars Ohly och Carina Hägg.

– Det ser jag ingen anledning till att kommentera, säger Anna Lööf, pressekreterare hos Moderaterna.