tisdag 22 februari 2011

S-kvinnor om Libyen

CARL BILDTS UTTALANDEN OM LIBYEN ÄR PINSAMMA FÖR SVERIGE

Folkets protester mot diktatur och orättvisor sprider sig nu snabbt i arabvärlden. Vi stöder tjejer och kvinnors kamp att fritt få organisera sig, krav på sekulära konstitutioner och jämställd familjepolitik. I både Tunisien och Egypten har de gamla härskarna avsatts av folken som ser fram emot fria demokratiska val inom kort.

Inspirerade av sina grannländer gör även kvinnor och män Libyen uppror mot sin envåldshärskare Muammar Khaddafi, men med ett betydligt mer våldsamt resultat. Rapporter om att militär har satts in för att beskjuta demonstranter från stridsflygplan och helikoptrar är chockerande och oroande. Det internationella samfundet får inte avstå beslut som flygförbudszoner för att stoppa massaker.

Utrikesminister Carl Bildts (M) reaktioner på den blodiga utvecklingen i Libyen är upprörande och pinsam för Sverige. "Nu handlar det inte om att stödja den ena eller den andra. Det handlar om att försöka få till stabilitet och en rimlig utveckling.", säger Carl Bildt. Uttalandet påminner om hans "vi får vänta och se"-kommentarer under protesterna i Egypten då det enda kravet från den svenska regeringen var att häva Egyptens 30 år gamla undantagstillstånd.

Tvärtom Carl Bildt. "Stabilitet" är vad folket i Libyen har haft senaste 40 åren. Vad de behöver nu är omvärldens stöd och hjälp för en fredlig utveckling mot demokrati. Sverige bör vara vägledande i det arbetet genom vårt samarbete i EU, FN och kontakter med Arabförbundet. Låt stabilitet och oro för oljepriset stå tillbaka för våra ideal om demokrati och mänskliga rättigheter i Libyen.

För mer information kontakta S-kvinnors talesperson Carina Hägg, 070-574 54 15, carina.hagg@riksdagen