onsdag 6 maj 2009

Viktigt seminarie om kvinnors situation i Iran -det angår oss alla


Idag bjöd jag tillsammans med mina riksdagskollegor inom det rödgröna samarbetet Amineh Kakabaveh (V) och Bodil Ceballos(Mp) in till seminariet Irans kvinnor - 30 år efter revolutionen -angår det det Sverige?


Vi tycker det är en del av Sveriges och omvärldens ansvar att engagera sig för att alla kvinnor ska ha ett jämlikt värde, såväl som jämställda rättigheter oavsett vart man i världen bor.


Vi var idag glada över att få ta del av viktiga kunskaper och erfarenheter om dagens situation i Iran från Shahin Mohammadi - kvinnoaktivist från iranska Kurdistan, Minoo Jalali - advokat och kvinnoaktivist samt Haideh Daraghai -professor och kvinnoaktivist.

Shahin Mohammadi beskrev många av de svårigheter som kvinnor i kurddominerade Iran upplever. De civilia lagarna är inte förenade med mänskliga rättigheter. Kvinnor har sällan eller ingen möjlighet att utbilda sig, får oftast inte välja sin livspartner eller ha en egen åsikt vad hon ska ha på sig och könsstympas. Månag kvinnor finner sin situation så olidlig att de tar sina liv genom självbränning. Men många kvinnor dör även av s.k. hedersrelaterade mord.
Omvärlden bör aldrig tystna i sin kritik mot regimer som legitimerar detta förtryck!
/Carina